Küçük Mucizeler Dükkanı

Küçük Mucizeler Dükkanı
Yuppidi.com / Anne,Bebek ve Çocuklar için Türkiye'nin İlk Temalı Alışveriş ve Etkinlik Sitesi

4 Haziran 2015 Perşembe

ORİGAMİ Sanatının Çocukların Duygusal ve Bilişsel Zekasına Etkileri







Çocuklarımızın gelişiminde sanatsal faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğunu düşünerek okul öncesinde ve ilköğretim döneminde zeka gelişimlerine önemli katkısı olan ORİGAMİ sanatından bahsetmek istiyoruz.

Origami, Japonca "ori" (katlamak) ve "kami" (kâğıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiş olup, “katlanmış kâğıt” anlamına gelen, kâğıdı yapıştırıcı ve makas kullanmadan sadece katlayarak çeşitli figürler oluşturma sanatıdır.


Uzmanlara göre Origami sanatıının en önemli etkenleri beynin sağ ve sol yarım kürelerinin aktivasyonunu sağlaması, el ve parmak küçük kas gelişimini hızlandırması ve el-göz koordinasyonunu gelişmesini sağlaması, sıra dışı düşünebilme, eşyaya farklı yönlerden bakabilme yeteneğini geliştirmesi ve üç boyutlu (uzaysal) düşünebilme yeteneğini kazandırmasıdır. 

Kağıt katlama ideal olarak geometrik akıl yürütmeye elverişlidir.  origami sayesinde öğrenci geometrik şekil ve ilkeleri daha iyi kavrar. Ayrıca öğrencilerde zihinsel ve yaratıcı düşünebilme becerilerini geliştirir. Matematik sınıflarında kağıt katlama kullanımının bazı diğer faydaları da şunlardır: Grup etkileşimini ve işbirliği teşvik eder küçük kas becerilerini ve el becerikliliğini destekler.

Origaminin çocuklar üzerindeki etkilerini özetleyecek olursak şöyledir;

• Oyun çocuklar için vazgeçilmezdiar. Origamiyi de oyun olarak algılar. Dolayısıyla etkili bir eğitsel araçtır.
• Modelleri katladıkça estetiğin önemini kavrar ve sabırlı olmayı öğrenir. 
• Kağıdı kuşa, uçağa, gemiye dönüştürürken oluşturduğu modelin geometrik özelliklerini algılar. Şekilleri dönüştürürken hiç farkında olmadan dönüşüm dolayısıyla fonksiyon kavramını algılamış olur. 
• Grup çalışması yapılmadığı halde, paylaşma ve yardımlaşma bilincini oluşturur. 
• Origami belli kurallar çerçevesinde tamamlanır. Kurallara saygı duymayı öğrenir. 
• Origami de uygulanan her adım üzerinde düşünülmesi gereken bir problemdir. Problemin çözümüne ulaşabilecek uygun stratejiler geliştirmeye çalışırken kendini sorgulamayı öğrenir. 
 • Küçük kas gelişimini sağlıklı tamamlar, aynı anda birden fazla organını (göz, el,..) kullanabilme becerisi kazanır. 
•Seçtiği kağıdın rengine, boyutuna kendisi karar vermesi halinde kendi şeklini kendi hayaline göre yaratır ve güven duygusu gelişir. 
• Ortaya bir eser koyacağı için kendisini çevresindekilere kabul ettirebilme fırsatı yakalar. 
 • Modeli kendisine tarif eden eğitmeni dikkatlice dinlemek zorundadır. Doğru dinlemek zorunda olduğundan bunun sonucunda doğru anlama becerisi kazanır.
 • Modeli arkadaşlarına yaptırıyorsa, dilini iyi kullanmak zorundadır. Böylece sözlü ifade etme becerisi kazanır.
• Origami, geometriyi en çok kullanan sanatların başında gelir. Dolayısıyla origami ile uğraşan bir çocuk iki ve üç boyutlu düşünebilme becerisini geliştirir. 
• Kağıt katlayarak modele ulaşılmaya çalışırken matematik, kağıt ile model arasında bir köprü görevi görür. Modele ulaşmak isteyen nokta, doğru, açı, deltoid, açıortay, simetri ekseni, kare, üçgen gibi geometrik kavramları şekil üzerinde oluşturmak zorundadır. Bu kavramlar Euclides (Öklid) geometrisini oluşturur. Dolayısıyla origamiyle uğraşan bir kimse kağıt katlarken Öklid geometrisini de tam anlamıyla öğrenmiş olur.
 • Alan ile hacim arasında bir ilişki kurar.
 • Kenar uzunluklarını ve oluşan alanları hesaplarken geometrik şekilleri cebirsel olarak ifade eder. Böylece geometri ile cebir arasında bir ilişki kurmuş olur.
 • Modeli katlarken ara sıra göz kararı katlama yapılır. Doğru karar verilmemesi halinde ortaya orantısız bir model çıkar. Oran-orantının önemini kavrar ve zamanla daha düzgün modellere ulaşır 

Origaminin matematik içindeki önemine bakıldığında özellikle geometrik kavramların oluşturulmasında önemli bir noktaya sahiptir. Bu açıdan origami geometri öğretiminde kullanılacağı gibi öğrenme alanları arası ilişki düşünülürse cebirsel kavramların oluşturulmasında da katkı sağlayacaktır. 

1 yorum:

  1. Yelda hanım iyigeceler , Taga marka bebek arabalı bisikleti buradan alma sözünüz vardı , ne zaman getiriyorsunuz?

    YanıtlaSil